onsdag 28 september 2016

Ett samlat grepp om kunskaperna

Det blir fler och fler exit-tickets på SO-lektionerna eftersom både jag som lärare och eleverna känner nyttan. Tillsammans får vi ett samlat grepp på kunskaperna och vad som eventuellt behöver mer tid.

Lägg till bildtext

Exit-tickets kan man ju använda både digitalt och på ett mer traditionellt sätt. Fördelen med olika digitala varianter är att själva efter arbetet minimeras.

Just nu använder vi oss av gratisvarianten av surveymonkey.com men det finns så klart många andra som är minst lika bra.

fredag 23 september 2016

Muntlig feedback till eleverna

Det blev en bra avslutning på SO-veckan när eleverna i 9:an fick muntliga instruktioner med hjälp av programmet screencastify. Det bästa är att jag som lärare kan förbereda både instruktioner och formativ återkoppling samtidigt som det blir väldigt personligt för eleverna.

Personlig muntlig instruktion
När man vill jobba med formativ återkoppling är det bara att ladda upp ett elevdokument på skärmen. Sedan spelar du in din muntliga feedback till eleverna samtidigt som du syns i bild i ena hörnet.



När man är klar med sin återkoppling ser man till att spara och skickar länken vidare till eleverna. Genom att man som lärare syns i bild blir det hela mer personligt. Dessutom kan eleverna ta till sig av återkopplingen hur många gånger som helst.


tisdag 20 september 2016

Dags att testa nytt webbverktyg

Den här veckan är det dags att testa den nya webbverktyget screencastify. Tanken är att eleverna ska kunna få en mer personlig formativ återkoppling.

I stället för en kommentar är det jag som pedagog som dyker upp i ena hörnet av dokumentet för att på så sett ge tips och råd hur kunskapsutvecklingen ska gå framåt.



Det här ger mig som lärare stora möjligheter att nå fram till fler elever och med den här muntliga återkopplingen blir det både lite personligare samtidigt som man som elev kan se och lyssna fler gånger om man vill.

Hur som helst så får det bli en provperiod under några veckor innan det blir utvärdering. Utöver att jobba formativt kan screencastify säkerligen användas för att ge personliga och muntliga instruktioner till olika uppgifter.


fredag 16 september 2016

Fredagstävlingen har blivit lite av en tradition

Fredagstävlingen har blivit lite av en tradition sista SO-lektionen i veckan. Självklart finns det alltid en koppling till vårt arbetsområde och i dag blev det fokus på USA.

Den här veckan har framför allt 9:orna jobbat med whiteboard.fi som digital resurs. Därför blev det också naturligt att fortsätta på samma sätt även under fredagstävlingen.

Det är nästan något magiskt över datorer, åtminstone när man låter elever samarbeta kring skärmen. Det blev bra diskussioner och ett rejält samarbete.

Är det verkligen så här det ska se ut?

Presentera och jämföra sitt resultat

Problemlösning i grupp
Genom att låta eleverna både presentera och jämföra sina resultat med andra får man till en bra kunskapsdiskussion. Hur ser kvalitativ kunskap ut egentligen?

tisdag 13 september 2016

Elevaktiviteten ökar

Det blev en positiv start när 9:orna testade sajten whiteboard. I dag blev det mest ett prova-på-tillfälle men innan veckan är slut ska vi testa i skarpt läge.

Genom att använda mini-whiteboards ökar elevaktiviteten när eleverna får svara på samma fråga eller beskriva samma sak.  Eleverna kan välja om man vill skriva eller rita sina svar och allt dyker upp på lärarens skärm.

Jobba enskilt och utvärdera tillsammans
Med whiteboard kommer vi att kunna få till en formativ diskussion på ett enklare sätt och det finns ju nästan oändliga möjligheter att jobba tillsammans med olika lösningar på olika uppgifter.

torsdag 8 september 2016

Digitala händer

Det har hänt någonting i klassrummet sedan eleverna börjat använda sig av sina digitala händer när man vill ha hjälp. Numera är det fokus på uppgiften i Google Classroom och vill man göra sin röst hörd klickar man bara på sin digitala hand.

Arbetsro


Man kan ju fundera på om det är en slump eller nyhetens behag....men icke. Det fungerar på alla SO-lektioner på högstadiet.

Därmed inte sagt att man behöver arbeta så här på varje lektion. Nä, variation i undervisningen är det som gäller om man vill nå fram till sina elever.

tisdag 6 september 2016

Exit ticket

9:orna är första klassen som fått testa på Exit ticket som utvärdering av SO-lektionens kunskaper. Den här gången valde jag som pedagog att gör frågorna i utvärderingsverktyget SurveyMonkey, vilket är både enkelt och tydligt.

Formativ bedömning
Genom att använda sig av Exit ticket får man automatiskt till bra diskussioner kring formativ bedömning och vilka kvaliteter som gäller för olika kunskapskrav.



Bra utfall men lite repetition är nog bra

måndag 5 september 2016

Digital hjälplista

Nu har 9:orna börjat använda sig av den digitala hjälplistan under SO-lektionerna. Det här gör att det skapas extra arbetsro när eleverna, med datorns, hjälp signalerar om de har några frågor eller behöver någon hjälp.

Dessutom kan man som pedagog beta av elev efter elev och det är ingen risk att man missar någon. Har du som lärare inte testat är det dags att göra det. Här hittar du länken: webtools.itgonline.se

Digital hjälplista

webtools.itgonline.se

fredag 2 september 2016

Nästan som en tradition

Det har blivit lite av en tradition att avsluta varje fredag med något som har med samarbete och tävling att göra. Den här veckan använde vi vår active board för att få till lite extra spänning.

Kreativa elever behövs för att lösa uppgifterna

Våra 9:or gör alltid ett bra jobb på SO-lektionerna så vi har råd att kosta på oss lite trevligheter innan veckan tar slut. Dessutom brukar det alltid smyga sig in ett och annat SO-begrepp och något tecken i våra samarbetsuppdrag.