måndag 30 mars 2015

Sambandsjakt

Sambandsjakt med bilder och begrepp är ett effektivt verktyg för att få elever att föra ett resonemang på ett naturligt och avslappnat sätt. Dessutom är det ett utmärkt redskap när man vill få till den formativa bedömningen.

Sambandsjakt - en guldgruva för formativ bedömning


På den här SO-lektion stod de gemensamma lärandet och resonemanget i centrum....att kunna resonera på olika nivåer finns med bland kunskapskraven.

Vad är bra och dåligt med en marknadsekonomi.....och vad säger försäljarna till varandra var temat på dagens andra uppdrag.

Konkurrens, marknadsekonomi och lågt pris ingick i dagens uppdrag

Bilder är är ett bra sätt att få elever att tänka fritt. Med hjälp av bilder lockar man fram elevernas egna tankar samtidigt som det utvecklar kreativiteten.

Det här uppdraget innebar att man var tvungen att leverera någonting eget utifrån vad man lärt sig.....och något flyttande av text från en sida till en annan var inte att tänka på.

torsdag 26 mars 2015

Visa kunskaper på olika sätt

Kursplanen är ganska tydlig när det gäller elevers delaktighet i det egna lärandet.  Eleverna ska ges möjlighet att påverka allt från planering, genomförande och utvärdering.

Ett sätt är ju att låta eleverna utvärdera lektionerna.....och idag har delar av högstadiet utvärderat upplägget och sin egen insats under SO-lektionerna.

Digital utvärdering

En av de absolut viktigaste frågorna som man som pedagog vill ha svar på är....... om  eleverna känner att man får möjlighet att visa sina kunskaper på olika sätt när det står SO på schemat.

Utvärdering är en suverän utgångspunkt för att hitta både motivation, intresse och andra sätt att lära. Eleverna har många kloka tankar som i förlängningen kan generera nya lektionsuppägg.








onsdag 25 mars 2015

Vem där?

Digitala verktyg lyfter undervisningen och det är Socrative ett bra exempel på.......Framför allt ökar motivation och intresse och på så vis får man fart på lärandet.


Dagens SO-lektion hade temat: Vem där?
SO-undervisningen når en dimension till när bilder varvas med begrepp. Reflektioner och egna tankar kommer fram och fler elever blir delaktiga när bilderna kommer fram.

Det blir bra diskussioner samtidigt som det är en bra utgångspunkt för formativ bedömning.

tisdag 24 mars 2015

SO-lektionen som flyttade ut från Brage

En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang och det är precis vad prisundersökningsuppdraget har utmynnat i. Det här uppdraget har helt klart utmanat elevernas kreativitet och nyfikenhet och självförtroende.

Det krävs faktiskt en hel del förmågor om man ska lyckas lösa ett problem på egen hand utanför skolan....

Vilken matkasse är billigast?
9:orna har haft en oerhört seriös inställning och lyckats bra tack vare samarbetsförmåga, vilja till problemlösning och en stor portion mod.

Det här är varken den första eller den sista SO-lektionen som kommer att flytta ut från Brage.....lära sig kan man göra på många olika sätt och i många olika miljöer.
Konkurrens mellan butikerna

Genom att jobba utanför skolan får man som elev möjlighet att ta egna initiativ samtidigt som man får ta ett stort eget ansvar. Man utvecklar även förmågan att arbeta tillsammans med andra.

Det behövs fler uppdrag, i fler ämnen, som gör att eleverna kan arbeta utanför skolans väggar. Skolan ska ju bidra till att varje elev får utveckla ett förhållningssätt som bidrar till entreprenörskap....och det här är ett sätt.

måndag 23 mars 2015

Pedagogik och pulsträning någonting för Brage?

Det finns intressanta kopplingar mellan pedagogik och pulsträning. Pulsträningen kan liknas vid att öppna ett fönster; hela hjärnan syresätts och blir därmed mer mottaglig för den efterföljande inlärningsprocessen. 

Ett intressant inslag finns på UR.se eller varför inte besöka Barnverket


Pulsträning gör hjärnan mer mottaglig


Pulsträning kan höja resultaten
I stort sett utgår man från elevernas önskemål vilket innebär en blandning av hinderbanor, innebandy och andra aktiviteter. 

Tanken är densamma: att elevernas puls ska uppgå till en frekvens som ligger mellan 65 och 85 % av maxkapaciteten, under hela passet. 

torsdag 19 mars 2015

Samhällskunskap är hur kul som helst...

Tonårsbossen är ett riktigt bra program när man vill få igång kvalitativa diskussioner om pengar och ekonomi. Dessutom är programmet roligt och lockar till många skratt......skolan kan faktiskt vara rolig samtidigt som man lär sig.

Koll på pengarna?

Budget, hyra och hushållning var bara några av begreppen som fick en konkret och tydlig innebörd genom programmet. Det här är helt klart ett program som hjälper till att locka fram lärandet en nivå till.

Nu är det bara att bygga vidare med pedagogiska dilemman samtidigt som man som pedagog har världens möjlighet att visa att ämnet samhällskunskap är hur kul som helst....


onsdag 18 mars 2015

Återberätta, reflektera och analysera

En del av SO-undervisningen på högstadiet fokuserar på nyhetsrapporteringen. Ibland är det fokus på inrikes- och ibland på utrikesnyheter.

Under de senaste månaderna har det tittats på rapport under tio minuter varje SO-lektion och resultatet är fantastiskt.

Diskusion är en del av SO-undervisningen

Först och främst så finns det numera ett intresse av att se och diskutera nyheter varje dag.....en SO-lektion utan nyheter känns lite overklig.  Tillsammans tränar vi på att återberätta, reflektera och analysera det vi ser.

Hur mycket ska försvaret få kosta?
Det blev oerhört spännande diskussioner idag när 7-8b diskuterade om försvarsbudgeten. Är försvaret viktigt och vad får det kosta? Vem eller vilka kan tänkas hota Sverige?

Nyhetsuppdatering skapar också ett naturligt utrymme för formativ bedömning samtidigt som man som pedagog får syn på elevernas generella kunskapskvaliteter.

tisdag 17 mars 2015

7-8b åker till Medelhavet

I dag började 7-8b att planera sin utlandsresa. Det är nu man ska visa att man kan hantera alla ekonomiska begrepp i ett sammanhang. Budget, flygskatt och försäkring är bara en liten del av allt som ska finnas med.

Grekland, Spanien, Cypern och Kroatien är resmålen som gäller.

Det här uppdraget handlar lika mycket om pengar och ekonomi som om att kunna navigera på en hemsida med stor säkerhet. Nu gäller helhet och sammanhang....med en maxbudget på 20.000 kr.


måndag 16 mars 2015

Digitala verktyg i undervisningen

Digitala verktyg i klassrummet är en tillgång för ett mer varierat lärande. I dag var det 9A som fick testa Socrative......ett fantastiskt redskap för olika former av utvärdering och lärande.

Bra utgångspunkt för formativ bedömning
Med anpassade frågeställningar kan Socrative bli ett otroligt bra och tydligt verktyg för elevernas egen lärprocess.


  • Får du möjlighet att visa dina kunskaper på olika sätt?
  • Bedöm din egen insats under lektionen
  • Känner du att du har möjlighet att visa vad du kan?


Med rätt upplägg kan digitala verktyg höja motivationen hos eleverna.....lärandet blir roligare med mer variation.

fredag 13 mars 2015

Tänka utan för boxen

Det känns alltid lite extra kul när man får elever att tänka utanför boxen.....och med hjälp av bilder och begrepp får man ofta till en bra öppning.

Vår Active board lockar till elevaktiva arbetssätt
Bilderna gör att alla kan delta ta och poängen med lektionen var att hitta kopplingar som har med samhällskunskap att göra. Det skrivna ordet i all ära men bilder får fler elever att både våga delta och visa sina kunskaper.

Nästa vecka kommer både 7A och 7-8b att använda sina nya begrepp i skarpt läge. Uppdrag planera utlandsresa står för dörren och det kommer att bli en digital vecka där både so-ämnet och svenskan integreras.



onsdag 11 mars 2015

Spara och slösa

En del av det centrala innehållet i ämnet samhällskunskap handlar om hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman......och det är precis det som 7-8b har på agendan just nu.

Ekonomisk temperatur i 7-8b

Fokus på dagens lektionspass är en del av Lgr 11....."eleverna ska ges möjlighet att att utifrån personliga erfarenheter och aktuella händelser uttrycka och pröva ställningstagande i möten med andra uppfattningar".

Spara- och slösadilemmat blev en positiv ingrediens på SO-lektionen.

tisdag 10 mars 2015

Koll på pengarna

Dags för nytt arbetsområde i 7A, start idag. Nu kommer det att handla om samhällskunskap under ett par veckor.

Koll på pengarna
Begrepp och praktiska inslag kommer att varvas. Målet är att alla ska kunna planera en resa på nätet. Här gäller det att kunna använda sin budget för att hitta en resa med boende, mat och aktiviteter.

Visst kanske det blir lite svårt i början men med lite planering kommer det att fungera. Utgångspunkten är kursplanen så klart och alla kommer att ha möjlighet att visa sina kunskaper på ett sätt som passar var och en.  Tydliga mål och formativ bedömning är det som gäller.

måndag 9 mars 2015

Att våga göra någonting man inte gjort tidigare

En del av undervisningen i samhällskunskap handlar om att arbeta tillsammans med närsamhället och idag var det dags för 9:orna att bege sig ut på okänd mark.

Det blev ett besök på Coop och på Willys och dagens uppdrag handlade om att både göra en prisundersökning och samtidigt få till en intervju med en butikschef.

Hur hittar gör man för att få en pratstund med en butikschef?

Undervisning som tar sin utgångspunkt i verkligheten utanför skolan ställer lite andra krav på eleverna. Först och främst krävs det lite extra ansvar men det krävs även en problemlösningsförmåga och ett kreativitetstänk utöver det vanliga.

Vilken butik har den billigaste matkassen?


Det klart att det är extra pirrigt om det är första gången man på egen hand ska ta kontakt med någon man inte känner men 9:orna gjorde ett toppenjobb idag.  Med höga förväntningar på eleverna kan man nå ett steg längre.....

Nu återstår efterarbete med sammanställning och presentationer.

fredag 6 mars 2015

Sollentunas rektorer på besök

Sista SO-lektionen på veckan och pedagogiskt besök av rektorerna Ingela Wall och Tapio Liimatainen. Självklart är det kul med besök på lektionen samtidigt som man får prata pedagogiskt upplägg, didaktik och anpassningar.

På programmet stod kreativ so-undervising och elevaktiva arbetssätt med följande upplägg:


  • Bilder och begrepp på vår Active board
  • Färgade cirklar och tidslinjen
  • Spelhörnan


Ingela och Tapio observerar

Historisk spelhörna



Rektorer som kommer på besök kan ju inte räkna med att bara få sitta och observera....fysisk aktivitet är bra för inlärningen. Och därför kan alla besökare räkna med att få hoppa. Först ut är Ingela och Tapio.


Glada miner

Här hoppas det högt


Det blev en riktigt bra avslutning på veckan. Hela 7-8b var på ett strålande humör och man visade sina historiska kvaliteter. Nästa vecka väntar vardagsekonomi med både digitala och praktiska inslag.

Hur går det till i verkligheten?

När det är dags för betyg går diskussionerna varma i lärarrummet. Tanken är ju att bedömningen ska vara likvärdig...men hur går det till i verkligheten?

Nu finns det ett intressant klipp där Per Måhl diskuterar betygsättning utifrån helhet och kunskapskrav. Helt klart värt att titta på!


När det betyg ska sättas ska all tillgänglig kunskap om eleven värderas....det  är inte så att enstaka prov kan vara helt avgörande. 

torsdag 5 mars 2015

Språklig träning och geografiska diskussioner på ett bräde

Elevaktiva arbetssätt är både roligare och ge mer kvalitativ undervisning jämfört med en mer traditionell undervisning där eleverna förväntas sitta still timme efter timme. Intresserade elever når längre så är det bara....

Ett effektivt sätt att skapa motivation är att låta eleverna vara delaktiga när man arbetar med begrepp.......och det gäller både i so-ämnena och i svenska.

Nästan hela Afrika på vår Active board
Kors och tvärs genom Afrika

Den kvalitativa biten märks när eleverna arbetar aktivt vid tavlan. De interagerar och det blir bra diskussioner. Tillsammans med tydliga mål och formativ bedömning kan de flesta nå ett steg längre.

I dag fick 7-8b en mix av geografi och svenska med utgångspunkt Afrika. Språklig träning och geografiska diskussioner på ett bräde.


onsdag 4 mars 2015

Allt är inte serverat och klart

Nu när Nordea har pratat ekonomi i stort och smått är det dags för nästa uppdrag för 9:orna. Det här uppdraget handlar också om pengar i din vardag men den här gången ska en prisundersökning förberedas.

Men det kommer inte bara att handla om bästa matkassen. Alla elever ska även vara delaktiga i en intervju med någon butikschef.


Entreprenöriellt lärande handlar bland annat om att varje elev ska våga ta ut svängarna lite extra. Man ska lösa problem och man ska ta ansvar och egna initiativ. Det är just det som 9:orna ska träna på genom sitt besök i dagligvaruhandeln.

Det blir garanterat spännande.....och det kommer förmodligen inte gå riktigt som det är tänkt. Men det är också det som är poängen med det entreprenöriella lärandet. Allt är inte serverat och klar!

måndag 2 mars 2015

Ekonomipejl med Nordea

Det blev en pangstart direkt efter sportlovet och idag var Nordea inbjudna för att prata om ekonomipejl med våra elever.

Personliga bankmannen Malin och kontorschefen Poya visste precis hur man skulle hitta intresse och få igång bra diskussioner.
Malin pratar lån....vad ska man tänka på och vilka är fallgroparna?


Malin och Poya från kontoret i Sollentuna
Hur mycket kostar en tonåring egentligen......??? Oj, var det så mycket som 6900 kr varje månad.

Poya pratar budget


Poya får i gång 9:orna på ett härligt sätt men det märks också att våra elever har bra kunskaper med sig.

Besök från verkligheten gör skillnad. För det första fick alla elever känna att de kunde använda alla begrepp de lärt sig...skolkunskaperna fick ett sammanhang och ett innehåll.

För det andra var Nordeas bankmän var pålästa och intresserade av att möta varje elev på sin egen nivå. 

För det tredje blev de här timmarna ett ypperligt tillfälle för formativ bedömning och flera av niorna visade på kvalitativa kunskaper och måluppfyllelse för de högre betygen. 

Inte nog med att besöket var oerhört lyckat. Nu är kontakt skapad med banken och under våren ska vi ta oss till bankkontoret i Sollentuna för en personligt guidning. Nu kan det entreprenöriella lärandet starta på allvar...
Kontorschefen pratar sig varm...nu har han slängt kavajen.