torsdag 28 januari 2016

Veckans PULSARE

Idag testade vi ett nytt grepp på vår pulsträning. Den här gången delades eleverna upp i mindre grupper tillsammans med en vuxen.

Det blev stationsträning med cirka fem minuters pulshöjande och koordinationskrävande aktivitet vid varje station.

Veckans PULSARE

Ännu ett diplom är utdelat för en utmärkt insats under veckan. Veckans PULSARE blir den som har kämpat och gjort sitt bästa både när det gäller pulsaktivitet och väl utförd koordination.

tisdag 26 januari 2016

Tecken-klippet med 8-9:orna

Nu är vi igång med våra tecken på riktigt på våra SO-lektioner. En bra lektion bygger ju på att elever och pedagoger interagerar med varandra och självklart gäller det när vi arbetar med våra tecken. Här hittar du vårt instagramklipp.

8-9B med TAKK på SO-lektionerna
Nästa vecka är det nya SO-begrepp som gäller......Det kommer att fokuseras på bilder och tecken men även på lärande samtal runt andra världskriget.

måndag 25 januari 2016

SO-undervisning med tecken som stöd

Nu är det dags att ge eleverna ännu ett verktyg för att få till en ökad förståelse på våra SO-timmar. Den här veckan börjar vi med ämnesrelaterade tecken som komplement till bilder och begrepp.

Tecken som stöd på SO-timmarna
Vi smygstartade redan för några veckor sedan men nu drar vi igång lite mer på allvar. TAKK är ju till för personer med försenad eller avvikande språkutveckling och därför ska tecken som stöd finnas med i SO-undervisningen på högstadiet.

torsdag 21 januari 2016

Första diplomet

Äntligen fick vi dela ut det första diplomet på vår pulsträning. Elever som visar en god vilja, jobbar med sin koordination och ligger i den rätta pulszonen ska premieras.

Diplom för en bra pulsvecka

Just nu testar vi ett lite annat upplägg på pulslektionerna. Några elever har möjlighet att t.ex välja någonting annat än vår hinderbana. Det som vill kan t.ex spela fotboll för att på så sätt nå sina personliga pulsvärden.

tisdag 19 januari 2016

Enkla modeller och bilder

Det blev bra diskussioner när 8-9:an fick möjlighet att diskutera olika bedömningsexempel under dagens lektion. Med hjälp av en enkel modell och några bilder gick det att få till en bra förståelse.

Enkelt och tydligt


När det gäller elever med en begränsad uthållighet är det viktigt att hitta en modell som alla kan förstå i stort sett omgående. Jag jobbar ofta med enkla modeller i kombination med bilder för att fånga uppmärksamheten.

Den eller de lärare som pratar för länge och går in på allt för många detaljer kommer inte särskilt långt om syftet är att eleverna verkligen ska förstå. Papegojpedagogiken tråkar bara ut och motivationen försvinner ganska omgående.


måndag 18 januari 2016

Pulsträningen på Brage

Ett belöningssystem kan se olika ut för olika elever och åldrar och nu testar vi en form av belöning under våra pulspass.

Den eller de elever som gjort en extra god insats under veckan kommer att bli utsedd till veckans PULSARE. Det blir ett diplom och extra uppmärksamhet under veckans sista pulslektion.
Vem blir veckans pulsare?

Pulsträningen innehåller ju så mycket mer än bara att få fart på syreupptagningsförmågan. Pulsen ska vara jämn samtidigt som man ligger i rätt pulszon under hela passet.

Inte nog med det.....varje elev ska även arbeta med sin egen koordination längs banans olika utmaningar. Sist men inte minst ska man uppvisa en god kamratskap och använda ett språk som är värt namnet.

torsdag 14 januari 2016

Digitalt så klart

Numera använder vi Google Classroom till i stort sett allt som vi gör på SO-lektionerna. Självklart gör vi många saker tillsammans men när det kommer till enskilt arbete så är det Classroom som gäller.



Det finns många fördelar med att låta eleverna arbeta digitalt med sina uppgifter. För det första kan var och en alltid hitta sina uppgifter. Det blir inget onödigt letade efter papper och pennor.

Varje elev får också en grön markering, ett slags kvitto, på att uppgiften är inlämnad och klar. Jag som lärare får också en snabb överblick kring vilka uppgifter som är avklarade och frågar man eleverna är det bara tummen upp för det här arbetssättet.


tisdag 12 januari 2016

Med fokus på den begreppsliga förmågan

8-9:an har precis börjat jobba med andra världskriget och just nu fokuserar vi på förmågan att kunna hantera begrepp.

Förmågan att hantera begrepp i olika sammanhang gör man bäst tillsammans. Det blir så klart en hel del Active board men vi arbetar också med lärande samtal där begrepp och bilder på lösa lappar knyts samman.



Tre eller fyra elever ingår i det lärande samtalet och jag som SO-lärare är naturligtvis samtalsledare. Under tiden pågår den vanliga lektionen som då stöttas av resurspedagogen.

Målet med det lärande samtalet är att varje elev ska kunna mer än innan lektionen startade. Alltså inga poäng med rätt och fel. Ingen provhysteri eller långa frågor som gör det omöjligt för elever med språkstörning att överhuvudtaget förstå vad som menas.  Det här är rätt och slätt ett samtal där all kan lyckas.

Det viktiga är att det är ett avspänt samtal där alla ska känna att man kan delta på sin nivå samtidigt som man lär av varandra. Det blir också ett utmärkt tillfälle till formativ bedömning


måndag 11 januari 2016

Ett av mina bästa undervisningstips

Ett av mina bästa undervisningstips är att använda mer bilder tillsammans med eleverna. Jag har använt bilder under många år i allt från riktigt stora elevgrupper till grupper med ett fåtal elever. Resultatet blir  alltid detsamma.......det fungerar så himla bra.

En SO-lektion som innehåller bilder konkretiserar undervisningen samtidigt som man får till en större variation. Det här gör att eleverna kommer igång med diskussioner och man tillåts associera på ett helt annat sätt jämfört med begrepp i skriven text.


Tyvärr finns det en stor skepsis bland många högstadielärare att använda bilder i undervisningen men det bottnar förmodligen i att man inte riktigt vet hur man ska göra.

Om du själv sitter fast i bokstavs- och begreppsträsket så är det dags att nyttja bilder för att öka lärandet. Dessutom är det roligt. Det är alltså hög tid att börja.