lördag 27 februari 2016

SPARK med kollegorna

Nu har vi äntligen haft vårt första SPARK-pass tillsammans med kollegorna. Vi gjorde Brain Breaks tillsammans och det blev tjugo minuter på hinderbanan. Svettigt, roligt och hög puls.

Full koncentration på löpstegen
Förhoppningsvis börjar fler använda sig av Brain Breaks i klassrummet efter den här introduktionen. Nästa steg är att få till ett pulspass där både pedagoger och högstadieelever kör ett SPARK-pass tillsammans.
Det gäller att hålla i sig......

Bra respons 
Utvärderingen visar att pulsträning bland personalen är någonting som är positivt och roligt. Nu gäller det bara att se till att det blir en utveckling. Det kanske är så att pulsträningen även ska erbjudas till kollegorna?




tisdag 23 februari 2016

Smarta rörelser

En SO-lektion med Brain Break/Smarta rörelser förgyller timmen. Det är ett positivt avbrott och de ger ny energi till eleverna. Engagemanget är det inget fel på.....alla deltar.

Full aktivitet i klassrummet

Både vuxna och elever är engagerade


I den här Brain Breaken fick man ha sin mobil som verktyg för att få ordning på sin koordination. 

fredag 19 februari 2016

Lärande som gör skillnad

Det blev ett fantastiskt avslut på veckan och elevsamarbetet och TAKK-stationerna fungerade på ett utmärkt sätt. Bilder, begrepp och dessutom att få jobba med händerna med hjälp av tecken har verkligen varit en höjdare.

Praktiskt undervisning och lärande gör skillnad och SO-undervisningen når ett steg högre bara man hittar alternativa sätt att lära.

Tecknet för ransonering visas upp

Hm, hur fick man till tecknet för ockupation?

Samarbete kring slaget vid Stalingrad

Kartskiss hjälper till med den historiska förståelsen

Bilderna talar sitt tydliga språk....roligt i skolan samtidigt som man lär sig. Det finns egentligen hur många sätt att lära sig som helst. Det handlar bara om att man som pedagog måste våga testa någonting man inte testat tidigare.


torsdag 18 februari 2016

Learning by doing

Nu börjar planeringen inför 8-9:ornas TAKK-stationer ta form och det kan nog passa bra att ha en liten kunskapstävling sista lektionen på fredagen. Det blir en hel del moment som man behöver ta sig igenom.......



Det blir kartritning, bilder, historiska begrepp och så tecken förstås. Alltså lite praktiskt i kombination med en kognitiv historieutmaning och alltsammans är förpackat i ett paket med learning by doing.

onsdag 17 februari 2016

TAKK-stationer

Nu börjar vi samla på oss en hel del nya tecken som är kopplade till SO-ämnet. Den här veckan är det begreppen ammunition, invasion, vapen och atombomb som ska tecknas.

I morgon kör vi begreppen tillsammans och på fredag kommer vi att ha en liten final utifrån de tecken vi hunnit jobba med.

Veckans SO-tecken på högstadiet

Fredagsfinalen blir i form av en tävling med ett stationssystem. De fyra lagen kommer att gå runt på några olika TAKK-stationer, där både tecken, bilder och illustrationer kommer att bli en del av kunskapsbasen. Om allt går som det är tänkt kommer 8-9:orna att förbättra sina historiekunskaper genom Learning by doing.

måndag 15 februari 2016

Brain Breaks på SO-lektionen gör skillnad

Brain Breaks på SO-lektionen gör skillnad och dessa korta avbrott ger faktiskt mer fokus på lärandet jämfört med en vanlig lektion. Idag fick 8-9:orna testa det som vi kallar för 2-2-1 med rotation och koordination. 

Roligt med samarbete

Träning ger färdighet
Vi har faktiskt hunnit med ganska många Brain Breaks vid det här laget och för många elever ger det här korta avbrottet extra energi. Det här är faktiskt någonting som alla lärare kan genomföra i sitt eget klassrum och det tar bara ett par minuter....Det är helt klart värt att testa om du inte gjort det tidigare.

fredag 12 februari 2016

TAKK-tävling

Vilken superbra avslutning det blev på fredagen. Tillsammans med högstadiet blev det en TAKK-tävling med tecken, bilder och begrepp.

SO-undervisningen har tagit ett kliv uppåt nu när vi använder oss av ämnesrelaterade tecken. Redan nu ser vi fram emot nästa vecka och nya tecken som det ska jobbas med.
Succé för dagens TAKK-tävling
Samarbete kring tecken
Fokus på uppgiften
Roligt när man lär sig
Det var en riktigt härligt stämning och alla var med och engagerade sig. Det blev en eftermiddag med lärande samtidigt som alla hade roligt.


torsdag 11 februari 2016

Premiär med TAKK-memory

Premiären med TAKK-memory gick som på räls. SO-begrepp, bilder och tecken som stöd fungerade precis som det var tänkt.



8-9:orna levererade allt vad man hade kring andra världskriget. Orsaker, konsekvenser och jämförelser med nutida konflikter dök upp under memorytimmen.

Självklart fick vi till ett litet filmklipp för den som vill se hur ett TAKK-memory går till. Här hittar du klippet.

onsdag 10 februari 2016

Nu testar vi någonting nytt!

I morgon testar vi någonting nytt när det är SO-lektion för högstadiet. Det är nämligen dags att köra TAKK-memory. Det betyder att vi kommer att jobba med bilder, begrepp och tecken som stöd.

Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation
Det kommer först att bli ett gemensamt upplägg med hjälp av våra Active board där vi plockar upp de viktigaste SO-begreppen och tecknen som vi ska använda.

Sen är det dags att ta plats runt vårt projektbord som finns mitt i klassrummet. Hur det kommer att gå vet vi först i morgon........

tisdag 9 februari 2016

Levande tidslinje på SO-lektionen

Ett sätt att konkretisera undervisningen kring andra världskriget är att arbeta med en levande tidslinje. Med hjälp av bilder och begrepp får eleverna placera sig längs den tänkta linjen.

Poängen med det hela är faktiskt den diskussion som uppstår när eleverna blir tvungna att interagera med varandra. Olika uppfattningar möts och man måste enas och komma fram till ett resultat.

Levande tidslinje
När väl tidslinjen är klar blir det ju min roll som pedagog att fördjupa diskussionen utifrån både orsaker och konsekvenser samt dra paralleller med t.ex nutida konflikter.

fredag 5 februari 2016

Kreativitet

Undervisning med hjälp av tecken som stöd fungerar bra även på högstadiet....men självklart gäller det att involvera eleverna.

SO-ämnet innehåller många abstrakta begrepp och med hjälp av både bilder och tecken kommer man ett steg längre.

Axelmakterna, allierade och ockupera
Naturligtvis vill vi sprida vårt sätt att arbeta och på Brageskolans Instagram kan du hitta vår senaste teckenvideo.


onsdag 3 februari 2016

SO-lektioner med förstärkt lärande

På SO-timmarna fortsätter vi att förstärka lärandet genom att använda oss av tecken som stöd men med fokus på ämnesord. Det bästa är att vi har fått bra respons från eleverna och vi tränar tecken i samband med att vi jobbar med historiska begrepp.



Precis som förra veckan har vi en aktuell teckenvideo på gång på skolans Instagram. Det är bara att hålla utkik....

tisdag 2 februari 2016

Lärande samtal

Lärande samtal är precis som det låter......ett samtal för lärande. I historieämnet jobbar vi med stöd av tidslinjen samtidigt som vi använder oss av både bilder och begrepp. För att förstärka lärandet ett extra steg arbetar vi numera även med tecken som stöd i SO-ämnena.

Styrkan med det lärande samtalet är att det kan användas både som en form av genomgång eller som utvärdering av elevernas kunskaper. Självklart är det jag som pedagog som är samtalsledare och lyfter viktiga frågeställningar för att få syn på olika kunskapskvaliteter hos mina elever.

Bilder och begrepp på högstadiet
Det här blir också ett verktyg för formativ bedömning. Eleverna lär under hela processen och det är inte ett absolut rätt svar som är det viktiga. Det här sättet att jobba bidrar till att elever med språkstörning har större möjlighet att nå målen jämfört med olika former av skriftliga utvärderingar.

Tyvärr ser det inte ut så här i verkligheten, åtminstone inte för elever med språkstörning på högstadiet. Fortfarande värderar lärare det skriftliga provet långt mycket högre, trots att många elever inte förstår hela frågan eller inte har förmågan att uttrycka sig tillräckligt väl med hjälp av det skrivna ordet. Det finns helt klart mycket att göra när det handlar om anpassningar och hur elever ska få visa sina kunskaper.

måndag 1 februari 2016

Kompisrespons

Just nu jobbar eleverna i 8-9:an lite extra med att ge respons på uppgifter som man arbetat med. Det här sättet att arbeta gör att många elever kommer längre i sitt lärande jämfört med att jobba helt på egen hand.

Reflektion, samarbete och kritiskt tänkande
Många uppgifter i SO-ämnet kräver både reflektion och resonemang.......och får man till det här med kompisrespons blir kvaliteten högre samtidigt som man får träna på att uttrycka sig för att få fram sitt budskap på ett tydligt sätt.