Lärande samtal är precis som det låter......ett samtal för lärande. I historieämnet jobbar vi med stöd av tidslinjen samtidigt som vi använder oss av både bilder och begrepp. För att förstärka lärandet ett extra steg arbetar vi numera även med tecken som stöd i SO-ämnena.
Styrkan med det lärande samtalet är att det kan användas både som en form av genomgång eller som utvärdering av elevernas kunskaper. Självklart är det jag som pedagog som är samtalsledare och lyfter viktiga frågeställningar för att få syn på olika kunskapskvaliteter hos mina elever.
 |
Bilder och begrepp på högstadiet |
Det här blir också ett verktyg för formativ bedömning. Eleverna lär under hela processen och det är inte ett absolut rätt svar som är det viktiga. Det här sättet att jobba bidrar till att elever med språkstörning har större möjlighet att nå målen jämfört med olika former av skriftliga utvärderingar.
Tyvärr ser det inte ut så här i verkligheten, åtminstone inte för elever med språkstörning på högstadiet. Fortfarande värderar lärare det skriftliga provet långt mycket högre, trots att många elever inte förstår hela frågan eller inte har förmågan att uttrycka sig tillräckligt väl med hjälp av det skrivna ordet. Det finns helt klart mycket att göra när det handlar om anpassningar och hur elever ska få visa sina kunskaper.