måndag 28 november 2016

Tänk om det inte blir kul.....

I dag var det premiär för det första samarbetet med Mikaelskolan. Högstadiet på Brage hade nämligen bjudit in grannskolans åk 9 för att delta på ett pulspass.

Allt var förberett in i minsta detalj. Banan var framtagen av högstadiets elever och vi hade testat den några gånger.
Brain breaks
Nu när det äntligen var dags för skarpt läge blev det trots allt lite pirrigt......tänk om det inte blir kul, hur ska den andra klassen reagera och kommer allt att fungera.



Hur som helst så blev det ett lyckat pulspass med både Brain breaks, koordination och puls. Mer samarbete med Mikaelskolan är på gång.....

fredag 25 november 2016

Brageskolans 9:or

I dag var det dags för ännu ett samarbete, nämligen mellan låghuset och höghuset. Brageskolans 9:or hade bjudit in 3:orna för att delta i fredagstävlingen.

Den här gången fick det så klart bli mixade lag där yngre och äldre elever jobbade tillsammans. Bilderna talar sitt tydliga språk. Bra samarbete där alla hade roligt tillsammans.

Låg- och högstadiet jobbar tillsammans

Här hjälps vi åt

Kreativa tankar som utvecklas tillsammans

tisdag 22 november 2016

Premiär för sambandsjakten

I dag var det första gången som jag testkörde nya sambandsspelet i skarpt läge....Och det blev 7-8:an som fick ta sig an uppdraget som testpiloter.

Spelet körs på vår active board och det är går ut på att hitta samband samt utveckla förmågor med hjälp av bilder, tecken och begrepp.



Tre elever tillsammans med mig som pedagog tog plats vid tavlan och övriga klassen arbetade i Google Classroom med sina uppgifter.

Genom att jobba med både bilder och begrepp får eleverna träna på att "samla par" som man sedan får resonera kring. Har man dessutom ett mer välutvecklat resonemang får man ett extra digitalt kort till sin samling.

Sambandsspelet tog ungefär tjugo minuter att genomföra och eleverna fick utvärdera efteråt. Man ville helt klart spela fler gånger och det kändes som ett avslappnat sätt att visa sina kunskaper på.

Nästa SO-lektion kommer sambandsjakten att fortsätta men med nya elever som får möjlighet att utveckla sina förmågor

fredag 18 november 2016

Annorlunda lärmiljö

I dag bytte vi lärmiljö på veckans sista SO-pass med 9:orna. Vi valde helt enkelt att flytta ut i allrummet och jobba med olika stationer.

Samling och upptakt

Kreativa elever
Det här gjorde i sin tur att alla rörde på sig samtidigt som lärandet pågick. För vem har egentligen sagt att lärande automatiskt sker när man sitter still i en vanlig bänk i ett vanligt klassrum?

Intresset för uppgifterna var det inget fel. Alla var engagerade och samarbetet var tydligare än någonsin.

Full koncentration på uppgiften
Allrummet förvandlat till kunskapscentrum
Det här sättet att jobba är ett led i den pulsträning som vi kör tre gånger i veckan. Nu rör vi oss i klassrummet också och både vänster och höger hjärnhalva aktiveras.


tisdag 15 november 2016

Resonemang och analysförmågan stod på spel

Nu har vi börjat arbeta i smågrupper vid vår active board samtidigt som övriga elever arbetar i Google Classroom med stöd av resurspedagogen.

Det finns så gott som bara fördelar med att använda active boarden i ett lite mindre sammanhang eftersom varje elev både kan träna och visa sina förmågor i sin egen takt. Idag var det både resonemang och analysförmågan som stod på spel.

9:orna lär av varandra
Smågrupper vid tavlan tillsammans med mig som lärare gör att man både vågar fråga om man är osäker samtidigt som man kan ta ut svängarna och visa vad man kan. Det här är ett mer avslappnat sätt att visa kunskaper på jämfört med det traditionella provet. Dessutom lär man av varandra under resans gång.

fredag 11 november 2016

Fredagstävling på högstadiet

Slutet på veckan innebär fredagstävling med fokus på SO-ämnet så klart. Det här är också ett tillfälle där man gruppvis får resonera och jämföra sina tankar innan man levererar sitt svar. Fredagstävlingen har helt klart blivit ett populärt sätt att lära sig.....

En del av fredagstävlingen
Nästa vecka väntar en ny SO-inriktad tävling med tema Nord- och Sydamerika och fokus kommer att ligga på förmågan resonera.

tisdag 8 november 2016

Resonera, analysera eller se samband

Vad vore SO-undervisningen på Brage utan vår digitala skrivtavla? Förmodligen skulle lektionerna se helt annorlunda ut med ett mer traditionellt klassrum. Oavsett om vi använder bilder, begrepp eller text så kan eleverna samarbeta runt tavlan på ett sätt som ger mervärde.

Resonera och hitta samband

Med tavlan som stöd kan vi jobba med olika förmågor utav bara farten. Resonera, analysera eller se samband är ju bara några av de förmågor som vi jobbar med tillsammans.....och det är eleverna som gör jobbet.

Dessutom blir den formativa bedömningen ett naturligt inslag och eleverna känner delaktighet samtidigt som man lära av varandra.