torsdag 17 december 2015

Mobilerna gjorde undervisningen lite mer levande

Digitalt, praktiskt och med hjälp av samarbete har 8-9:orna avslutat uppdraget om dialekter i Sverige. Vi har jobbat tillsammans och enskilt och alla har kunnat få visa sina kunskaper utifrån sin nivå.

QR-koderna fick utställningen att bli lite mer levande samtidigt som eleverna kunde använda sina mobiler när vi gick runt och lyssnade, jämförde och diskuterade


Kunskapskrav för betyget E:
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.


Nu kan vi pricka av en del av det centrala innehållet för åk 7-9


  • Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.
  • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige.
  • Språkbruk genom tiderna.


Slutspurten




onsdag 16 december 2015

Digitala väggar ger fler delaktiga elever

För att få elever att aktivera sig i sitt eget lärande får man försöka hitta pedagogiska verktyg som underlättar. Två sådana verktyg är padlet och mentimeter.

När eleverna vet att deras funderingar eller tankar hamnar på den digitala väggen då händer det någonting. Först och främst måste varje elev få ner sin tanke i skrift men tillsammans får vi också ett bra underlag för en gemensam diskussion. Vad är det som är bra och varför och hur kan vi utveckla SO-uppgiften tillsammans?

Åt vilket håll rinner världens floder?

Med ett sådant här arbetssätt kan alla elever bli mer delaktiga och det gäller kanske särskilt de som sällan eller aldrig deltar i någon diskussion. Om man väljer padlet eller t.ex mentimenter är nog mest en smaksak men digitala väggar fungerar utmärkt för att utveckla uppgifter tillsammans och på så sätt kan man höja den kvalitativa kunskapsnivån ett snäpp till.

tisdag 15 december 2015

Mot högre måluppfyllelse

Nu har pulsträningen varit igång i nästan två månader och rutinerna börjar falla på plats. Nu vet eleverna hur pulsbanden fungerar och man vet också hur man ska hantera de olika pulszonerna för att få bästa effekt.

Hög aktivitet i hallen


Sakta men säkert börjar vi även smyga in lite fler koordinationsövningar för att få till både puls och rörelse.

måndag 14 december 2015

Veckans SO-förmåga

Tema Asien börjar närma sig sitt slut och den här veckan ska det fokuseras extra mycket på 7-8:ornas och 8-9:ornas förmåga att analysera.

Vi kommer att lyfta monsunvindarnas framfart över Indiska halvön och vi kommer att jämföra och se på likheter och skillnader när det gäller befolkningsutvecklingen i Asien.


Om man ska kunna göra en bra analys behöver man få träna och det ska vi göra tillsammans innan det är dags för mer individuella uppdrag.

fredag 11 december 2015

Lustfyllt lärande kan se ut på olika sätt

Lustfyllt lärande kan ju se ut på olika sätt och visst kan man få till lite roligare lektioner samtidigt som man lär sig. Veckans SO-lektion avslutades med ett uppdrag där samarbete och kreativt tänkande stod i centrum.

Här gäller det att kasta om bokstäverna och få fram olika delstater i USA......inte helt enkelt


På SO-timmarna är olika lärverktyg alltid välkomna. Den som vill använda mobilen för att lösa uppgiften gör det....den som har andra idéer använder sig så klart av dem. 
Målet är att uppgiften ska lösas men hur man gör det spelar ingen roll.

torsdag 10 december 2015

Digitala verktyg

Digitala verktyg är ett bra sätt att få elever mer delaktiga i sitt eget lärande. Idag var det 8-9:orna som fick ha synpunkter på SO-undervisningen.

Det bästa med att låta eleverna utvärdera undervisningen är att man som pedagog får många bra tips och idéer.

Delaktiga i  i sttt eget lärande

tisdag 8 december 2015

Begrepp med hjälp av en egen serie

Dagens SO-lektion innehåller både abstrakt, konkret och en möjlighet för eleverna att påverka innehållet i undervisningen. 

Utöver uppdragen i Google Classroom så ska var och en visa att man har förstått begreppet reinkarnation genom att göra en miniserie utifrån goda eller onda handlingar.

Abstrakt, konkret och delaktighet

måndag 7 december 2015

Bilder och samarbete

En svenska- och so-lektion med både problemlösning, bilder och ordkluringar. Samarbete och kommunikation var målet med dagens lektion.

Fixa klassen gav upphov till många  bra diskussioner
I två av uppgifterna var det praktiskt problemlösning med händerna som gällde. I de övriga var det ett större abstrakt tänkande som krävdes.

torsdag 3 december 2015

Polarbesök på pulsträningen idag

Vi har haft en del problem med tekniken och idag fick vi support från Polar. Thomas var kunnig och gav oss många bra tips.

Några batterier till pulsmätarna ska bytas ut och några justeringar av en del pulsvärden är det som ska fixas till.

Polar-Thomas funderar

Puls i rätt zon

onsdag 2 december 2015

Utveckla förmågor

Det blev en SO-timme med rollspel på agendan idag. Målet var att eleverna skulle få utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i olika samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv.

Rollspel är oftast en bra ingång för diskussioner


Det brukar oftast vara lättare att uttrycka åsikter när man får agera i olika roller. 8-9:orna har vanan inne och numera vågar man ta ut svängarna rejält. Roligt i skolan samtidigt som lär sig.

tisdag 1 december 2015

Vilka hör ihop och varför?

Inledningen på en SO-lektion kan se ut så här......gemensam diskussion där eleverna får flytta begrepp och bilder på vår Active board. En elevaktivitet som skapar engagemang och ett bra lärtillfälle.

Vilka hör ihop och varför?

Religion är ett ganska abstrakt ämne som behöver diskuteras utifrån både symboler och begrepp.