onsdag 23 mars 2016

Små korta avbrott

En liten påskordsjakt fick avsluta SO-veckan innan lovet. 7-8:orna var i storform och samarbetsviljan och tävlingsinstinkten var det inget fel på.

Små korta avbrott i undervisningen är bland det bästa man kan göra. Motivation och härlig stämning gör att när väl arbetet återgår till det normala är arbetstakten och intresset av en helt annan kvalitet.

Problemlösning vid activeboarden
Kunskap handlar inte enbart om att pressa så mycket det går varenda minut under ett lektionspass. Det handlar minst lika mycket om att hitta en balans mellan ansträngning och vila för att kunna prestera så bra som möjligt.

tisdag 22 mars 2016

Hög- och lågstadiet samarbetar

Idag var det första gången som hög- och lågstadiet arbetade ihop under en lektion. Det blev på ett av våra SPARK-pass och resultatet blev näst intill magiskt.

Det blev ett samarbete från första minuten där högstadiet instruerade och stöttade de yngre eleverna. Dessutom härlig stämning och många glada miner.
Lite nervöst och pirrigt innan vi körde igång.

Balansträning på löpstegarna

Stort intresse och hög motivation
Redan nu vet vi att det kommer att bli fler tillfällen tillsammans i sporthallen men vi vet också att klasserna kommer att samarbeta på andra områden........nästa gång blir det en gemensam svensklektion.




fredag 18 mars 2016

Våga släppa taget.......

Med hjälp av enkla medel går det att skapa bra samarbetsövningar även på högstadiet.....och det finns många vinster att göra om man kan få elever att se samarbete som en tillgång för att nå längre.

Hög delaktighet
Den här gången var det Kaplastavar, nästa gång kanske det är begrepp och bilder med SO-fokus. Ibland måste man våga släppa taget om ämnesinnehållet för att på sikt få elever som utan problem kan arbeta med varandra.

torsdag 17 mars 2016

Fiffig med språket

Ibland kan man behöva bryta lektionen och göra någonting annat. Här är ett exempel på en bra samarbetstävling som dessutom har ett kunskapsvärde.

Fiffig med språket och kunskaper i geografi

Den här geografitävlingen kan man med fördel göra i lite mindre grupper. Först och främst behöver man ha en del geografiska kunskaper men man gruppen behöver också vara lite fiffig med språket och kasta om bokstäverna för att hitta rätt länder och huvudstäder.

Det här är utmärkt sätt att avsluta en lektion på.......och eleverna har roligt samtidigt som man lär sig.

onsdag 16 mars 2016

Lära av varandra

Det blev en SO-lektion där eleverna fick agera en levande tidslinje utifrån begrepp och bilder. Det här bli ju även en samarbetsuppgift eftersom eleverna måste kommunicera med varandra när man ska hitta sin plats på linjen.

Orsaker och konsekvenser diskuteras

Elever lär av varandra

Annorlunda sätt att lära

När man som elev väl har hittat sin plats längs linjen stannar vi upp för både diskussion och reflektion. Det här bli ett bra tillfälle för formativ bedömning samtidigt som eleverna lära av varandra.

måndag 14 mars 2016

Hög- och lågstadiet=SANT!

Äntligen är det dags för lite rödatråden-samarbete. Nu är vi på gång med ett samarbete mellan hög- och lågstadiet.

Koordination med hjälp av löpstegen
Snart kommer vi att köra ett pulspass tillsammans och det blir 7-9:orna som får visa, hjälpa och stötta de yngre. Planeringen har redan börjat......det här kommer att bli superspännande.

Det här kan ju faktiskt bli början på någonting mer. För någon vecka sedan hade vi personalen som kämpade på ett svettigt pulspass och nu är det fler elever som får testa sina vingar. Snart kanske Brageskolan blir en kunskapsskola med pulspassinrikting?

fredag 11 mars 2016

Vi lär oss tecken tillsammans

Det är fantastiskt hur man kan få elever att använda tecken som stöd....men ska man lyckas så behöver man lära tillsammans.

SO-lektion med tecken som stöd
I dag var det sexornas tur och vi repeterade våra historiska TAKK-tecken tillsammans. Det blev som en naturlig förstärkning av både bilder och begrepp. Dessutom ett roligt inslag samtidigt som vi lärde oss.

torsdag 10 mars 2016

Levande SO-lektion

8-9:orna skapade en levande tidslinje med både bilder och begrepp.  Det här blev ett bra tillfälle till resonemang när eleverna fick hjälpa varandra att få till tidslinjen.

Elever lär elever
När den levande tidslinjen var klar fick var och en försöka återge sin händelse. Tillsammans kunde vi plocka fram både orsaker och konsekvenser till olika delar av andra världskriget. SO-lektioner som har något praktiskt inslag brukar alltid bli lyckade, så även denna gång

tisdag 8 mars 2016

Locka fram lärandet

TAKK-memory med både bilder och begrepp. Det går att locka fram lärandet och få fler elever att visa vad de kan om man bara gör på andra sätt.

Resonemang och begrepp

På jakt efter bonuskort

Bra förklaringar och ett resonemang kring begreppen är vad som behövs för att man ska komma långt när vi spelar SO-memory tillsammans. Kan man dessutom visa att man kan tecken som hör till får man ett bonuskort.