torsdag 17 december 2015

Mobilerna gjorde undervisningen lite mer levande

Digitalt, praktiskt och med hjälp av samarbete har 8-9:orna avslutat uppdraget om dialekter i Sverige. Vi har jobbat tillsammans och enskilt och alla har kunnat få visa sina kunskaper utifrån sin nivå.

QR-koderna fick utställningen att bli lite mer levande samtidigt som eleverna kunde använda sina mobiler när vi gick runt och lyssnade, jämförde och diskuterade


Kunskapskrav för betyget E:
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.


Nu kan vi pricka av en del av det centrala innehållet för åk 7-9


  • Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.
  • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige.
  • Språkbruk genom tiderna.


Slutspurten




onsdag 16 december 2015

Digitala väggar ger fler delaktiga elever

För att få elever att aktivera sig i sitt eget lärande får man försöka hitta pedagogiska verktyg som underlättar. Två sådana verktyg är padlet och mentimeter.

När eleverna vet att deras funderingar eller tankar hamnar på den digitala väggen då händer det någonting. Först och främst måste varje elev få ner sin tanke i skrift men tillsammans får vi också ett bra underlag för en gemensam diskussion. Vad är det som är bra och varför och hur kan vi utveckla SO-uppgiften tillsammans?

Åt vilket håll rinner världens floder?

Med ett sådant här arbetssätt kan alla elever bli mer delaktiga och det gäller kanske särskilt de som sällan eller aldrig deltar i någon diskussion. Om man väljer padlet eller t.ex mentimenter är nog mest en smaksak men digitala väggar fungerar utmärkt för att utveckla uppgifter tillsammans och på så sätt kan man höja den kvalitativa kunskapsnivån ett snäpp till.

tisdag 15 december 2015

Mot högre måluppfyllelse

Nu har pulsträningen varit igång i nästan två månader och rutinerna börjar falla på plats. Nu vet eleverna hur pulsbanden fungerar och man vet också hur man ska hantera de olika pulszonerna för att få bästa effekt.

Hög aktivitet i hallen


Sakta men säkert börjar vi även smyga in lite fler koordinationsövningar för att få till både puls och rörelse.

måndag 14 december 2015

Veckans SO-förmåga

Tema Asien börjar närma sig sitt slut och den här veckan ska det fokuseras extra mycket på 7-8:ornas och 8-9:ornas förmåga att analysera.

Vi kommer att lyfta monsunvindarnas framfart över Indiska halvön och vi kommer att jämföra och se på likheter och skillnader när det gäller befolkningsutvecklingen i Asien.


Om man ska kunna göra en bra analys behöver man få träna och det ska vi göra tillsammans innan det är dags för mer individuella uppdrag.

fredag 11 december 2015

Lustfyllt lärande kan se ut på olika sätt

Lustfyllt lärande kan ju se ut på olika sätt och visst kan man få till lite roligare lektioner samtidigt som man lär sig. Veckans SO-lektion avslutades med ett uppdrag där samarbete och kreativt tänkande stod i centrum.

Här gäller det att kasta om bokstäverna och få fram olika delstater i USA......inte helt enkelt


På SO-timmarna är olika lärverktyg alltid välkomna. Den som vill använda mobilen för att lösa uppgiften gör det....den som har andra idéer använder sig så klart av dem. 
Målet är att uppgiften ska lösas men hur man gör det spelar ingen roll.

torsdag 10 december 2015

Digitala verktyg

Digitala verktyg är ett bra sätt att få elever mer delaktiga i sitt eget lärande. Idag var det 8-9:orna som fick ha synpunkter på SO-undervisningen.

Det bästa med att låta eleverna utvärdera undervisningen är att man som pedagog får många bra tips och idéer.

Delaktiga i  i sttt eget lärande

tisdag 8 december 2015

Begrepp med hjälp av en egen serie

Dagens SO-lektion innehåller både abstrakt, konkret och en möjlighet för eleverna att påverka innehållet i undervisningen. 

Utöver uppdragen i Google Classroom så ska var och en visa att man har förstått begreppet reinkarnation genom att göra en miniserie utifrån goda eller onda handlingar.

Abstrakt, konkret och delaktighet

måndag 7 december 2015

Bilder och samarbete

En svenska- och so-lektion med både problemlösning, bilder och ordkluringar. Samarbete och kommunikation var målet med dagens lektion.

Fixa klassen gav upphov till många  bra diskussioner
I två av uppgifterna var det praktiskt problemlösning med händerna som gällde. I de övriga var det ett större abstrakt tänkande som krävdes.

torsdag 3 december 2015

Polarbesök på pulsträningen idag

Vi har haft en del problem med tekniken och idag fick vi support från Polar. Thomas var kunnig och gav oss många bra tips.

Några batterier till pulsmätarna ska bytas ut och några justeringar av en del pulsvärden är det som ska fixas till.

Polar-Thomas funderar

Puls i rätt zon

onsdag 2 december 2015

Utveckla förmågor

Det blev en SO-timme med rollspel på agendan idag. Målet var att eleverna skulle få utveckla sin förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter i olika samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv.

Rollspel är oftast en bra ingång för diskussioner


Det brukar oftast vara lättare att uttrycka åsikter när man får agera i olika roller. 8-9:orna har vanan inne och numera vågar man ta ut svängarna rejält. Roligt i skolan samtidigt som lär sig.

tisdag 1 december 2015

Vilka hör ihop och varför?

Inledningen på en SO-lektion kan se ut så här......gemensam diskussion där eleverna får flytta begrepp och bilder på vår Active board. En elevaktivitet som skapar engagemang och ett bra lärtillfälle.

Vilka hör ihop och varför?

Religion är ett ganska abstrakt ämne som behöver diskuteras utifrån både symboler och begrepp.

måndag 30 november 2015

Digitalt från start till mål

Nu har 8-9:an dragit i gång uppdraget med dialekter i Sverige och det blir en blandning av både so och svenska.

Digital från start till mål
När allt är klart ska det bli en utställning där man som besökare behöver använda sin mobil för att kunna möta olika dialekter i Sverige.

torsdag 26 november 2015

Puls, praktiskt och digitalt

Olika sätt att lära möter högstadieeleverna på Brage. Först och främst är det pulsträning ett par dagar i veckan. Därefter är det lektioner med både praktiskt och digital innehåll.

Puls, praktiskt och digitalt

Efter avslutat pulspass är hjärnan extra mottaglig för inlärning och det är någonting som vi tänker dra nytta av i klassrummen.

onsdag 25 november 2015

Kunskaperna ska öka...

Pulsträningen flyter på bättre och bättre och tanken är ju att varje elev ska uppnå en genomsnittspuls motsvarande 70 procent av den egna maxpulsen.

Målet är ju att vi ska få till en ökad inlärning som efter en tid visar sig i form av högre betyg. Inte nog med att kunskaperna ska öka....Varje elev kommer också att förbättra sina hälsa.

Varje elev kan se sin egna puls i realtid
Självklart är intresset stort när vi avslutat våra pass...Hur har det gått idag? Kan jag räkna med bättre resultat på de närmaste lektionerna?

tisdag 24 november 2015

Värderingsövningen "liftaren"

SO-ämnet, svenska och Olweus går ofta hand i hand. Idag jobbade vi med olika känslor i värderingsövningen "liftaren"

Våra värderingsövningar är ett återkommande inslag och rollspel är det som står högt upp på önskelistan. Hela 8-9B var på ett stålande humör idag.....hög ljudnivå och många glada skratt.

Rollspel med 8-9B

torsdag 19 november 2015

Full aktivitet i hallen

Pulsträningen har dragit i gång på allvar och idag var det vårt andra SPARK-pass. Nu börjar vi få lite mer struktur och alla vet vad som förväntas.Även tekniken börjar falla på plats. Nu kan var och en se sin aktuella puls i realtid.

Utöver vår riggade pulsbana finns det möjlighet att hoppa hopprep eller fri löpning i sporthallen

Elever i pulszonen

onsdag 18 november 2015

Alla SO-uppdrag på ett och samma ställe

Med Google Classroom är det lättare att skapa variation i undervisningen.  Nu finns alla SO-uppdrag samlade på ett och samma ställe och ingen elev behöver fundera på om man är klar eller inte klar med en uppgift.


Indien, Kina och Japans geografi finns med i Asientemat. Dessutom väver vi in hinduismen och buddhismen.

tisdag 17 november 2015

Praktisk SO-lektion

Det blev en lite annorlunda SO-lektion för 8-9B idag. Direkt efter lunch tog vi tåget till Norrviken och därefter en kort promenad till brandstationen.

Vi välkomnades av kunniga brandmän som hade riggat upp olika stationer för  att vi skulle kunna få träna brandsläckning.

Kunskaper för livet
Släckning med brandfilt

Självklart lite pirrigt men bra att lära sig

PREMIÄR för pulsträning på Brage

Idag var det premiär för pulsträningen på Brage. Hela högstadiet var på plats och eleverna var laddade.

Vi startade första passet med en lite enklare hinderbana och målet var att komma upp i en genomsnittspuls mellan 65 - 80 procent av den egna maxpulsen.

Vi hann även med en liten kort utvärdering där omdömena var enbart positiva.

Hög aktivitetsnivå
Seriös inställning hos alla elever




måndag 16 november 2015

Mobilen finns med på SO-lektionen så klart

Mobilen finns ofta med som verktyg på SO-lektionerna. Den här gången har man fått välja hur man ska göra sin muntliga presentation och många valde att använda sin mobil.

Mobilen finns med på SO-lektionerna

torsdag 12 november 2015

SO-lektion på Saltå kvarn

Det blev ett heldagsbesök på Saltå kvarn för 8-9:orna. Efter en ganska lång resa träffade vi Thomas som visade oss runt i den lilla fabriken.

På Saltå kvarn är det enbart ekologiska produkter som gäller och det blev många bra diskussioner kring miljögifter och hur vi ska behandla naturen och det samhälle vi lever i.

Det här blev också en dag där det gick att pricka av olika delar av det centrala innehållet i både geografi och samhällskunskap.

På väg till Saltå kvarn.....regnigt och blött men humöret var topp

Inne i fabriken
Lärande utanför skolan ger så mycket mer jämfört med att sitta i klassrummet men det blev inte bara miljödiskussioner  den här dagen. Vi hann även med att få en inblick i alla de yrken som ryms under taket på Saltå kvarn.

Förpackningarna rullar fram på bandet
Ett bra studiebesök ska ju följas upp i skolan för att det ska bli riktigt bra  och redan i morgon kommer 8-9:an att få en reflektionsuppgift att ta tag i.
Inne i den gamla kvarnen

onsdag 11 november 2015

Bedöm din egen arbetsinsats på SO-lektionen

Eleverna ska ju vara delaktiga i sitt eget lärande och ett bra sätt är att få till regelbundna elevutvärderingar. SurveyMonkey är både enkelt och lättjobbat.


Bedöm din egen arbetsinsats på SO-lektionen var dagens fråga:


  • Jag har gjort mitt bästa och känner mig nöjd
  • Jag skulle kunna prestera lite mer
  • Jag har softat och väntat på att lektionen skulle ta slut
Den här gången var resultaten samstämmiga......alla elever hade gjort sitt bästa idag.

tisdag 10 november 2015

Smarta rörelser ger energi

Numera jobbar vi med en hel del smarta rörelser på våra SO-lektioner. Det upplevs oftast som både roligt och lite svårt........men det ökar helt klart både uthållighet och koncentration.

Den här övningen går ut på att man ska "knäcka" varandras fötter efter modellen 2-1-3.

Smarta rörelser främjar samarbete
Det är ganska ofta som vi har besök utifrån på SO-lektionerna och varje besökare kan lugnt räkna med att man får prova-på en och annan smart rörelse tillsammans med eleverna.


måndag 9 november 2015

SO-undervisning med variation

Många saker är på gång när det gäller SO-undervisningen på högstadiet. I dag var det diskriminering och kränkande behandling som stod på agendan.

Bra överblick över ämnesområdena

Senare i veckan åker hela 8-9B till Saltå kvarn på studiebesök. Det blir ett heldagsbesök med både teori och praktik.

Vad händer på dagens SO-lektion?

Nu är det en ny vecka med nya SO-lektioner och det här är en del av innehållet. Självklart blir det mer av Google Classroom och nu kommer Tema Asien att handla om både geografi och religion.

Dagens SO-planering för 8-9:orna
Den här veckan är det dags för elevutvärdering. Ett bra utvärderingsverktyg kan man hitta på Surveymonkey

torsdag 5 november 2015

Digitalt klassrum

Ännu en SO-grupp är i gång med google classroom. Den här gången var det sexorna som fick starta upp sitt digitala klassrum.

Samarbete
Intresset var stort och de flesta sexorna kom igång direkt. Det här blir ett bra verktyg för att få fler elever att lära sig på andra sätt.

tisdag 3 november 2015

Storstockholms lokaltrafik på SO-lektionen

Det blev en SO-lektion med fokus på bland annat säkerhet och spårtrafik. Cornelia från SL var väl påläst och budskapet gick tydligt fram.

Aktörer utanför skolan skapar motivation
Under eftermiddagen fortsatte arbetet med hjälp av google classroom. Det blev både en reflekterande uppgift och ett uppdrag där man fick navigera på SL:s hemsida.

måndag 2 november 2015

Google classroom har flyttat in....

Det blev en bra start på SO-lektionerna efter höstlovet. Nu är vi i gång med Google classroom. Första testuppgiften är avklarad och nu kan vi starta på riktigt.

Det kommer att arbetas med tabeller, filmklipp och analyser och det kommer att bli mer tydligt för alla elever.....

Google classroom kommer att lyfta undervisningen
Datorerna får en mer naturligt användning 
Det digitala klassrummet bidrar till strukturen på uppgifterna och på köpet ökar man miljömedvetenheten. Inga papperskopior och ingen krånglande kopiator.

fredag 23 oktober 2015

Bilder i undervisningen

Med rätt anpassningar får man fler elever att nå kunskapskraven i skolan. Ett bra sätt är att använda sig av mer bilder i t.ex SO-undervisningen.

Bilder ökar lärandet
Styrdokumenten är tydliga och betonar att elever ska få visa sina kunskaper på många olika sätt....och bilder är ett av alla olika sätt.  Skolverket skriver också att det finns en risk att skriftliga prov överbetonas

torsdag 22 oktober 2015

Mobilen får elever delaktiga

Genom att använda mobilen kan man få fler elever delaktiga i  SO-undervisningen. Elever som normalt sett inte vill dela med sig av sin åsikt levererar utan problem när man får ta hjälp av mobilen.



Poängen med uppgiften är ju inte själva svaret. Det är ju diskussionen efteråt och därför är det ju extra viktigt att alla har tagit ställning.

tisdag 20 oktober 2015

Verktyg för utvärdering

För att kunna utveckla lärandet i bla SO-ämnet behöver man hitta lämpliga verktyg för utvärdering. Den här gången har 8-9B fått utvärdera genom Surveymonkey.

Enkelt att använda
 Utvärderingen uppfattades som enkel och tydlig av eleverna och framöver kommer fler varianter att användas.


Den här utvärderingen blir en bra plattform för att diskutera hur vi tillsammans lägger upp SO-undervisningen under resten av terminen.

måndag 19 oktober 2015

Digitalt pussel

Digitalt pussel på SO-lektionen och bra diskussioner kring olika regioner. Gemensam undervisning kring vår active board gör att eleverna kan lära av varandra

Världskartan med fokus på Asien
Visa sina kunskaper kan man göra på olika sätt. Målet med dagens lektion var att kunna resonera med geografiska begrepp med stöd av kartan.

fredag 16 oktober 2015

Ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap

Dagens sista lektion tillsammans med 8-9B blev både lärorik och rolig. Det här eftermiddagen var det ta-sig-församheten som stod i fokus. 

Uppdraget som varje grupp fick innehöll en stor portion av SO-ämnet, så klart. Ett självklart verktyg på dagens lektion var mobilen och med hjälp av den kunde man både dokumentera och navigera bland olika hinder.

Dagens uppdrag gjorde eleverna utanför skolan

Varje grupp fick ett uppdrag att lösa
Skolans styrdokument är ju ganska tydliga. Alla elever ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra.....och det är precis vad 8-9:orna har lyckats med idag.

Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.




torsdag 15 oktober 2015

Andra lärmiljöer gör skillnad

Det blev ett fantastiskt besök i dag på Bromma avloppsreningsverk. Informatören Malena var väl påläst och våra 8-9:or visade stort intresse....bättre SO-lektion än så här kan man knappast få till.

Inte helt luktfritt

Malena visar hur grovsorteringen fungerar

Det finns mycket smått och gott i den här silen

På väg mot rötgaskammaren
Andra lärmiljöer än skolans lokaler gör skillnad.....det skapar motivation, intresse och det ger ett lärande på djupet.