fredag 20 februari 2015

En del av undervisningen i historia....

En del av undervisningen i historia ska behandla förtryck, folkfördrivningar och folkmord som t.ex förintelsen......och det är precis det som högstadiet har arbetat med under de senaste veckorna.

Just det här historiemomentet är snart över och alla elever från 7-9 har fått med sig en stor portion av historiemedvetande blandat med begrepp och sammanhang.

Jämförelse av Auschwitz förr och nu



Individuella upplägg  i kombination med formativ bedömning har gjort det möjligt att så gott som alla elever har nått ett steg till. 

  • Teori har blandats med praktiska inslag. 
  • Flippar med bilder och begrepp har varit en del undervisningen.
  • Elevproducerat kunskapsspel kring förintelsen har bidragit till många bra diskussioner.
  • Heldag med förintelseöverlevaren Tobias Rawet, inklusive en fantastisk frågestund.
  • Filmer och filmklipp från levande historia.
  • Gemensam tidslinje med bilder, begrepp, orsaker och konsekvenser.
  • Historisk sambandsjakt kring antisemitismen....likheter och skillnader förr och nu.


Veckan efter sportlovet drar vi ihop de sista historiska trådarna innan det är dags för ämnet samhällskunskap att ta över scenen.




Hur lär jag mig bäst på mina SO-lektioner

Det blev fantastiska diskussioner när 7-8b fick fundera över sitt eget lärande. Hur lär jag mig bäst och varför? Intressant var också att det fanns en ganska stor spridning mellan de olika lärstrategierna.

En del elever lär sig bäst med hjälp av bilder. Andra vill jobba praktiskt med händerna och en tredje lär sig bäst genom att göra en presentation inför en liten publik............

När det gäller SO-ämnena handlar det om att eleverna ska kunna behärska de olika förmågorna som tillhör respektive ämne:
  • Analysförmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Begreppslig förmåga
  • Förmåga att hantera information
  • Metakognitiv förmåga
Det spelar egentligen ingen roll om eleverna lär sig med bilder, texter eller i ett praktiskt sammanhang. Med hjälp av formativ bedömning är det möjligt för varje elev att visa sina kvaliteter.

Lära att lära
Bilder, presentera och lyssna
När varje elev har kartlagt sina lärstrategier är det dags för pedagogerna att ta över.....Nu väntar anpassningar och individuella upplägg.

torsdag 19 februari 2015

Hur får jag syn på mitt eget lärande i SO-ämnena?

I dag har 7-8b börjat fundera på hur man lär sig på bästa sätt under SO-timmarna. Det handlar alltså om att var och en ska hitta sin egen lärstil för att kunskapsutvecklingen ska kunna ta ett kliv till.

Lyssna, känna, titta eller bygga.....några av alla sätt att lära


Det mest intressanta är att varje elev är ganska träffsäker när det gäller sitt eget lärande.....man vet hur man lär sig bäst. Nästa steg blir så klart pedagogens. Nu gäller det att kunna skräddarsy både lärmiljöer och bedömningsmetoder för att varje elev ska komma så långt det bara går.

Sammanställningen av klassens olika sätt att lära är snart klar......hur resultatet blev kommer man att kunna se både på bloggen och i allrummet i 4-9-huset.




onsdag 18 februari 2015

Entreprenöriellt lärande

Läroplanen är tydlig när det gäller det entreprenöriella förhållningssättet i skolan....undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

Det är precis de som 9:orna ska få möta nu när Nordea blir en del av undervisningen i samhällskunskap. Själva uppdraget har namnet ekonomipejl och vänder sig till ungdomar som snart ska kunna ta ett större ansvar för sin egen ekonomi.

SMS-lån, flytta hemifrån och smarta spartips
Det entreprenöriella förhållningssättet i SO-ämnena ska fokusera på:




  • Annorlunda lärmiljöer
  • Lära på andra sätt
  • Uppdrag utanför skolan
  • Samarbete med näringslivet
  • Formativ bedömning
  • Delaktighet
  • Se möjligheter istället för hinder



Redan första måndagen efter sportlovet drar vi igång och självklart hälsar vi Nordea välkomna till skolan

tisdag 17 februari 2015

Medicinen heter anpassningar

Det klart att det går att höja måluppfyllelsen i skolans alla ämnen. Medicinen heter anpassningar! Om man har en elev i historia som har jobbigt med läsförståelsen och skrivandet får man ta till någonting annat.

Proffs på anpassningar


Här gäller det att tänka utanför boxen. En pedagogisk utmaning helt enkelt. När det gäller historieämnet är det som klippt och skuret för att arbeta med bilder, både på individnivå och när det gäller hela gruppen. Fler elever kan nå målen i historia med rätt anpassningar.

Några som är proffs när det gäller anpassningar är Specialpedagogiska skolmyndigheten. Här kan man få specialpedagogiska tips, fortbildning och nya idéer.

Egentligen behöver man nog inte gå särskilt långt för att hitta nya idéer när det gäller undervisning. Det finns en fantastisk pedagogisk och didaktisk kunskapsbank hos kollegorna. Det gäller bara att använda sig av varandras erfarenheter.



måndag 16 februari 2015

Förståelse för förintelsen

Idag har hela högstadiet haft besök av förintelseöverlevaren Tobias Rawet. Det blev en heldag med både föreläsning och frågestund för varje klass.

Intresset var stort och många historiska frågor ställdes av våra elever.
Tobias Rawet berättar
Den senaste tiden har SO-undervisningen på högstadiet fokuserat på förintelsen och det märktes på både frågor och diskussioner. Det blev helt enkelt riktigt bra samtal idag. Verklighetsbaserat lärande påverkar måluppfyllelsen i en positiv riktning, mera sånt.



Tobias är en god talare som vet hur han fångar intresse
Andra sätt att lära är viktigt för att varje elev ska kunna komma till sin rätt.....det här besöket gjorde att många kunde visa sina historiekunskaper lite extra.

En heldag med historia på schemat gav också många bra tillfällen till formativ bedömning. Fler elever har kommit ett steg längre idag.

Historisk resa med fokus på andra världskriget

Historiskt samtal under lunchen

Frågestund tillsammans med 9:orna


9:orna hade en oerhört seriös inställning under frågestunden. Många kloka tankar ventilerades   och det gjordes kvalitativa jämförelser med konflikter idag. Det blev historiska samtal på riktigt hög nivå i mötet med Rawet. Det avhandlades orsaker, konsekvenser och tankar om framtiden.

Pulsträning på schemat

Nu verkar det finnas ett komplement till pedagogiken i klassrummet. Först en rejäl pulshöjning och sen ett teoripass. Visst låter det intressant.... och det finns en skola i Valdemarsvik som testat med goda resultat.

"En grupp sjundeklassare i Valdemarsvik har tagit sikte på att öka koncentrationsförmågan och förbättra sina studieresultat. Verktyget: regelbunden pulsträning på skoltid. Inspirationen kommer från USA, där pulsträning tagit elevernas inlärning till nya nivåer"

Pulsträning på skoltid

Tanken med pulshöjningsprojektet är att elevernas puls ska komma upp till en nivå som ligger mellan 65 - 85% av maxpulsen, under hela passet.


fredag 13 februari 2015

Färgade cirklar, tidslinje och historisk förståelse

Det går faktiskt att spetsa till historieämnet genom att göra på ett lite annat sätt. Bilder är en självklar ingrediens. Kan man dessutom få till en levande tidslinje med både färgade cirklar och begrepp så ökar förståelsen.

Bra diskussioner kring både bilder och begrepp

Resonera , vrida och vända = historiska kunskaper

Hm, hur var det nu med orsaker, konsekvenser och förändring?
Hela 7A har nu ett bra kunskapsunderlag inför måndagens besök......Förintelseöverlevaren Tobias Rawet finns med oss en stor del av dagen.

torsdag 12 februari 2015

Samtal för lärande

Dagens lektion startade med en gemensam diskussion om hur man som elev kan visa sina kunskaper.
7-8b är numera helt införstådda med att det finns nästan hur många sätt som helst att visa vad man kan. Det gamla traditionella skriftliga provet har helt klart fått konkurrens.......

7-8b har ju använt sig av coachingsamtal tidigare och intresset var stort när man skulle få möjlighet att prata kring sin egen kunskapsutveckling i både svenska och so.

Kvalitativa coachingsamtal är grunden till den formativa bedömningen. Det handlar ju om att få varje elev att veta vad han eller hon befinner sig och vart man är på väg...

Coachingsamtal på högstadiet

Hur man lär sig på bästa sätt varierar ju från elev till elev men det som genererade höga lärandepoäng var att få arbeta med bilder.

Ett bra exempel är att låta eleverna göra ett eget historiskt memory med både bilder och begrepp. Lärandet startar redan när man klipper och klistrar sina memorykort. När sedan spelandet drar i gång fördjupas diskussionen och som pedagog får man ett bra underlag för den formativa bedömningen.

onsdag 11 februari 2015

Kvalitativa kunskaper och formativ bedömning

Dilemmaövningar med fokus på rätt ämnesinnehåll gör att eleverna måste greppa både enskilda begrepp och helheten. Det här sättet att jobba gör att man som pedagog har stora möjligheter att ställa följdfrågor och på så vis ringa in de kvalitativa kunskaperna.



9:orna var på ett strålande humör och uppdraget med fokus på "partnerskap" och pengar gick som på räls. På köpet fick man som SO-lärare många möjligheter till formativ bedömning. Helt enkelt ett svårslaget bedömningstillfälle.

Sofia och Nadia fick vara med och ta pulsen på 9A

Ett kollegialt lärande innebär bland annat att man besöker andra pedagogers lektioner.......Och idag blev det ett besök på SO-lektionen med 9:orna.

Både Sofia och Nadia fick vara med och ta pulsen på 9A när de med presenterade sina ekonomiska kunskaper med hjälp av en SO-flip. Därefter blev det ekonomiska dilemman där eleverna "fick flytta ihop" och ordna  till sin ekonomi. Självklart är det extra kul med elever som både vill och kan...och så var det idag.

Samhällsekonomi på schemat...men vem vet egentligen mest? Eleverna eller kollegorna??

Besök hos andra pedagoger är ju så mycket mer än just själva besöket. Det genererar även många pedagogiska frågeställningar som man tillsammans kan vrida och vända på.

  • Hur får man till den formativa bedömningen?
  • Hur ser ett bra ledarskap ut i klassrummet?
  • Hur anpassar man för att fler elever ska nå ett steg längre?

Fler kollegiala besök är på gång senare under veckan och nya frågeställningar kommer säkerligen att ventileras.

Anpassning med bilder

Börja komplettera din undervisning med bilder och du kommer att fånga många fler elever. Bilder är en anpassning som passar alla elever inte bara de som har störst behov. Du får helt enkelt mer liv i din undervisning.....och det passar lika bra på högstadiet som på lägre stadier.

Mer bilder i undervisningen skapar nyfikenhet och intresse, helt klart värt att testa om du inte gjort det tidigare.

Historisk förståelse

Om man vill få till en mer kreativ SO-undervisning är bilder, praktiska inslag och samverkan med samhället utanför skolan ett måste.

tisdag 10 februari 2015

Kunskapskraven i geografi och formativ bedömning

Nu har hela högstadiet arbetat klart med landformer och topografiska kartor. Intresse och motivation har stått högt i kurs och fler elever har kommit vidare bland kunskapskraven i geografi.

Landformer på olika platser i världen
Teori har varvats med praktiska inslag....skapande med händerna, topografiska flippar och geografiska presentationer. Bedömningen har uteslutande varit formativ.

För den som vill finns en liten utställning att beskåda i 4-9 huset.

måndag 9 februari 2015

Kloka tankar

Det var många kloka tankar som levererades från Specialpedagogiska skolmyndigheten när de föreläste för skolans pedagoger idag.



Det handlade om allt från nationella prov till anpassningar och särskilt stöd. Om man ska ta med sig någonting extra viktigt från dagen är det väl diskussionen om elevers möjligheter att visa sina kunskaper på olika sätt.

Det finns ju så oändligt många fler sätt än det gamla skriftliga provet. Kontentan av det hela är att alla lärare måste bli mer fiffiga och hitta andra bedömningstillfällen än de traditionella. Vi måste helt enkelt våga ta ut svängarna lite mer för att hitta nya sätt att göra bedömningar.

fredag 6 februari 2015

Fredagsmys på SO-lektionen

Spelet om "pengarna".......förfallodag, bruttolön, disponibelinkomst, budget, moms eller högkonjunktur. Inte helt enkla begrepp att förklara och sätta in ett sammanhang men Brages 9:or är skarpa.

Vem vet mest när det gäller samhällsekonomi? Ett fantastiskt lärtillfälle och ett minst lika bra tillfälle för formativ bedömning.
Koncentration och vinnarinstinkt
Det är inte första gången 9:orna vrider och vänder på begreppen, förmodligen inte sista heller. Spelhörnan är populär och alla känner att de utvecklas.

Framgång i undervisningen

Framgång i undervisningen är ett forskningsbaserat material som Skolinspektionen har tagit fram. Det är helt klart en läsvärd skrift vare sig man är ny i yrket eller har varit med ett tag.

Läsvärd


Självklart lyfter man fram goda ämneskunskaper i kombination med en stark didaktisk kompetens. Men det handlar även om ledarskapet i klassrummet, ändamålsenliga förväntningar samtidigt som man kopplar undervisningen till elevernas erfarenheter. Läs och reflektera......



torsdag 5 februari 2015

Tobias Rawet kommer till högstadiet på Brage

Om någon vecka får hela högstadiet på Brage besök av Tobias Rawet som kommer att berätta om sina upplevelser under Förintelsen.

Det blir ett spännande upplägg med både föreläsning och frågestund i mindre grupper. Men lärandet kommer att pågå även under lunchen. Tobias kommer att äta lunch tillsammans med eleverna på högstadiet....

Historieundervisning som skapar förståelse
Måndagen den 16 februari är det dags och självklart hälsar vi Tobias Rawet välkommen till högstadiet på Brageskolan. Det här kommer att bli ett bra sätt att lyfta in historieundervisningen i klassrummet.

Coaching för lärande

Coaching för lärande bygger på att samtalen pågår under en vanlig lektion. Varje samtal tar max tio minuter och fokus ligger på de olika SO-ämnena och vad eleven behöver göra för att nå nästa steg....och det här är ju möjligt eftersom det finns två pedagoger på varje arbetspass.

Regelbundna samtal gör att varje elev vet vad som förväntas
Visa sina kunskaper kan man ju göra på nästan hur många sätt som helst.....skriva, läsa, presentera, praktiskt, tillsammans med andra eller på något annat sätt.

Coachingsamtal är ett utmärkt sätt att få eleven delaktig i sitt eget lärande.

En stor del av det centrala innehållet

Det blev fantastiska diskussioner på dagens SO-lektion. En stor portion av det centrala innehållet föll på plats....förtryck, folkmord och Förintelsen.

Formativ bedömning
Lärande som kan organiseras i andra former skapar intresse hos eleverna. För vem har sagt att papper och penna är det enda sättet att lära sig på.... ???

Konkret historieundervising

I dag blev det konkret historieundervisning tillsammans med 7-8b. Begrepp i kombination med bilder ökar förståelsen. Inte nog med man får intresserade elever man får även ett gyllene tillfälle till formativ bedömning.

Plastade kort med bilder och begrepp


Det finns egentligen oändligt många sätt att lära på.....det gäller bara att våga. På köptet får man intresserade elever som når ett steg längre.